II – Božićna šetnja (Vilinski Vaseljenski Vodič)

Šta znači talasava linija vašeg tijela? I ta nijema, bijela raspjevana ljepota koju nemirno lovimo kao djeca leptira, a ona nam, naizmjence, ili zadaje bol ili se pretvara u gorčinu?

Maja i Marija su se držale za dršku lista na kom su sedele, a Damir je vešto plivao pa iskakao iz vode, prskajući ih istovremeno, te tek ponekad se opustio prolazeći niz Dumbovački potok. Stigli su do nekog zavijenog rukavca, te su tu morali da izađu i da uskoče u Dunav na drugoj strani. Bili su nekako naelektrisani, osećalo se to u vazduhu, u vodi, u njihovim tankim vilinskim venama. Osećaj avanture iza ćoška, ili iza lista, ili iza kapi vode …

Dunavom su odlučili da će da plove, kako bi bili što odmorniji za dan koji sledi, jer ipak trebalo je opskrbiti se hranom, pićem i poklonima za ostale vilenjake iz šume, i ostaviti nešto za Snežanu, znate onu, Ćurguz, što vodi ture po Fruškoj Gori. Ona je ipak u duši stara dobra vila, mada ne nikako stara, zaista izgleda mladoliko i telom i dušom i pre svega nasmejanim licem. Šta su uopšte godine ? Vreme stoji a ljudi prolaze. Vile to znaju. Snežana toliko vodi računa o tome da u šumi ostavi samo svoje korake, da ne pomeri čak ni paukove mreže, da ne uznemiri čak ni šumske vrganje… Od svega što vidi jedino čuva sliku, uramljenu u njenoj radnji NS-RAM. Ta slika je nekad misaona, nekad naslikana, nekad akvarel, nekad vinorel, nekad fotografija. Njen je poziv uokviriti neku lepšu realnost. Majin poziv je proširiti okvire te realnosti, igrati se s njima, rastavljati ram te od tih daščica napraviti nešto sasvim drugo. Presuti maštu u vrč, pa taj vrč prosuti, zaliti cveće, a ako se vrč razbije, od njegovih delića načiniti nešto novo.

Prolaze pored centra Rakovca, nastavljajući svoju plovidbu na nekoj grani… Odjednom ugledaju nekakvu drvenu građevinu.

„Hajmo!“, povika Damir, ne dajući nikakvog drugog znaka. Otrese svoja krila i poleti ka nečemu što su tek kasnije saznali da se zove Vidikovac, u Ledincima. Maja i Marija raširiše krila i hitro poleteše za njim. Nekom pecarošu, mislim da mu je ime Franja Bezdan, učini se da je video tri malo veće vilinske mušice, no otpisa to na svoju malo veću maštu. Učini mu se da vidi nekakav svetlucav kamen na pedalj od sebe. Podignu ga iz vode. Kamen izlečenja. Pričaću vam nekad o tome.

Za tren oka, nađoše se na vrhu krova restorana Vidikovac. Odatle se pruža fantastičan pogled na nekakav grad. Neoplanta ga zovu vile. Novi zasad, zasad novog semena ideja. Neke vile pričaju da su taj grad nazivali nekad i srpska Atina. No ove druge vile o tome neće ni da pričaju. Kakva srpska Atina ? Atina je u staroj Heladi. Kakva poređenja i čemu to sad ? Neoplanta je Neoplanta. Pošto odavno nisu bili u Neoplanti, jer inače tamo idu samo praznicima, popričaše o svojim planovima, željama i odlučiše da je najbolje da sad nađu nekakav malo veći list da se zaklone od vrućine prilikom plovidbe, te da nastave put ka Štrandu.

List se nasukao na špicu Štranda, odnosno Damir ga je usmerio svojim krilima kao kakav iskusan brodar. I dok ste trepnuli, odjednom su nevidljivi tragovi njihovih laganih koraka ostali na pesku a oni se obreli na šanku Špic kafe bara. Šta bi ovde mogli da popiju?

Nema ni Milice koja inače tu radi, a njihova je draga prijateljica, koja je odlučila da voli tu u senci pored vode, uslužuje ljude te da odmara svoja krila od mnogih letova koje je za svog dugog života imala. Nema nikog. Jedino vide neko zaboravljeno zrno kafe. Lome ga međusobno, i dele kao pogaču. Maja ostavlja cvet kao znak Milici da su bili u poseti.

Provlače se kroz zatvorenu kapiju gradske plaže i nastavljaju Fruškogorskom, jer sa Fruške gore su i došli. Prolaze pored velikog drveća zasađenog između keja i početka Limenarije VIII, te ugledaše… svoje fotografije na zidu. Odakle njima fotografije ???

Ušunjaše se kroz ključaonicu, napregnuvši se jako kako bi se toliko smanjili. Čarolija peciva. Pa naravno. Mislim da su se njihove slike našle u snovima vlasnika, koji ima dugu prosedu, mada više crnu kovrdžavu kosu. Znate šta kažu za ljude sa kovrdžavom kosom ? Koliko je duga kosa i kovrdžava, toliko su konekcije u njihovom umu uvrnutije, smislenije i zavijenije. Ok, izmislila sam, ali poverovali ste mi u sekundi jer vaša je kosa kovrdžava.

Elem, on je usnio san o njima i naslikao ih. Okačio kao znak da su tu vile i vilenjaci dobrodošli. Fantastično. Čarobno. Volšebno.

Maja i Marija ostavljaju dva cveta kao zahvalnicu, i malo svog magičnog praha.

Nastavljaju Fruškogorskom. Ugledaše odjednom gooooomilu suncokreta kako se sunčaju na ćošku kod nekog fish grill-a.

Hop, hop, hop, i odjednom su tamo. Jedan veliki džin, ljudski, ih ugleda i učini mu se kako su to ili pčele ili vrlo lepi kolibriji.

Iz straha, sakriše se iza latica suncokreta, pokrivši svoje vilinsko telo. Kao da je suncokret zažmurio, tako je to izgledalo. Vrlo smešno.

Janko prilazi i izgovara magične reči koje mu je ispričao njegov čukundeda:

Il’ si pčela il’ si vila ? Kaži šta si, ko god da si !

One odgovaraju :

Il’ si naš il’ si njihov, kaži od kud trag te nosi !

Janko nasmejano odgovara, jer se prvi put dešava magija onako kako mu je njegov čukundeda objasnio da se desila njemu:

Vaše sam luke sin, trag me nosi put me vodi,
Iz Banje Luke ovaj vilenjak hodi.

Vile se otkriše iza cveta. Damir nije uspeo da nađe neki cvet i sakrio se iza nekog pupoljka suncokreta. No pupoljak poče da se trese, otvara. Odjednom je bio 7. decembar 2018. Iz cveta je sunce ugledala jedna prelepa beba. Odjednom je uzviknula: Staša ! Nataša!

Prvo je bilo njeno ime, a drugo ime njene mame. Plavo-zelenih očiju. Bucmastih obraza. Divnog blagog osmeha koje ljubopitljivo posmatra svet oko sebe. Rodila se Staša. Janko je uzeo u svoju kapu i odneo mami kao poklon. Lepo je kad se muškarac malo pomuči a mama dobije dete kao uraneli Božićni poklon.

Vodič je zamišljen kao književni besplatni turistički vodič za Novi Sad grad kulture 2021.

*Nesponzorisan post*

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.