Jednorog, čarobnica Mrakija i princeza Dunja

Nekada davno, toliko davno dok su još uvek postojala prava proleća i leta, pretposlednjeg dana maja, davne 2012. godine, kralj i kraljica kraljevine Vignjatije su dobili prekrasnu princezu. Njeno rođenje su najavile najukusnije i najlepše voćke tog kraljevstva, dunje, davajući prethodne godine najviše ploda, a godine njenog rođenja najviše cveta, da ulepšaju svet pre njenog dolaska. Kraljica Đurđa i kralj Igor su ovim gestom magičnog drveća bili duboko dirnuti, te su odlučili da i njihova kćer, dobije ime tog mudrog voća – Dunja.

Predskazanje da će se roditi najmudrija princeza u prethodnih 1000 godina pokazalo se tačnim. Vrlo brzo, malena princeza je naučila sama, da sedi, da stoji, da hoda, da zove svoje roditelje po imenu. Kraljica i kralj nisu mogli da kriju svoju sreću, ona je njihova radost života!

Godine su prolazile, a negde kada je sada već velika princeza Dunja imala 5 i po godina, rodio se kraljević Uroš.

On je bio sušta suprotnost princezi. Radio je šta je hteo, trčao gde nije smeo, ništa jesti nije hteo, plakao gde god nije smeo… Princeza Dunja se malo naljutila. Smatrala je da nije u redu da joj brat, princ Uroš kvari dan i njene igre sa vilama i jednorozima. Jednog dana, Uroš se zatrčao, zakačio bradom ivicu stola i pocepao usnu. Bilo je krvi na sve strane. Kralj i kraljica nisu bili tu. Jedino je princeza Dunja videla sve to. Ono što niste možda znali, to je da princeza Dunja ne voli krv, ni da pomisli na nju a kamoli da je dotakne, vidi! To je bio prestrašan prizor. Maleni Uroš plače, boli ga… No, vi se sećate da je princeza Dunja najmudrija princeza hiljadugodišnjeg kraljevstva? Ona je u roku od dva minuta, skupila svu svoju hrabrost, i rekla sebi iako se plaši:

„To je samo krv. Ona ide kroz naše telo i pomaže mu da dobije kiseonik i hranu koji su mu potrebni. Crvena je jer ju je tako naše telo obojilo. Ako je zaustavimo, ništa neće biti. Samo je treba zaustaviti. A znam i kako!“

…i dok je sve to izgovorila, već je držala neki zavoj koji joj je prethodno pokazala majka gde se nalazi, te malenom bratu pridržala zavoj na usni, i spasila život. Ne treba ni da opisujemo koliko su kralj i kraljica bili srećni jer imaju tako mudru kćer a toliko hrabru da čak i tako malena premosti strah i spasi nekom život! Sasvim je sigurno, jednoga dana kada dođe na presto, princeza Dunja će biti najbolji vladar Vignjatije!

No, da bi se to desilo, kralj i kraljica moraju da je nauče lepom ponašanju. Princeza je sve to naučila već i sama. Zna da kaže : „Hvala“, „Molim“, „Izvinite „, „Oprostite“, no nekad zaboravi na te reči ali se vrlo brzo priseti… Jedino što muči kraljicu i kralja je što princeza Dunja nekad ume vrlo brzo da zaplače a to joj nije nikako korisno pri pregovorima sa ostalim kraljevinama. Zvali su vile, čarobnjake, pitali postoji li leka, no oni su samo rekli, to će proći. Kako da prođe? Ona kada plače, ona je vrlo tužna, nešto ružno se desilo. Nešto je boli ili je neko učinio neku nepravdu. Celo kraljevstvo je tražilo leka, dok jednog dana, Dunjin jednorog nije ispisao poruku na pesku, rogom, za kralja i kraljicu:

„Plakanje ne treba prekinuti jer ono pomaže da se pročisti duša. Treba savetovati princezi da sve što je muči kaže kralju i kraljici a ako joj je i tad teško, onda da se isplače u svojoj sobi gde je niko ne vidi.“

Kralj i kraljica su shvatili vrlo dobro ovu poruku. Kao znak zahvalnosti, jednorogu su poklonili jabuku večnog zdravlja. Uz tu jabuku, nikad se neće razboleti. Nisu znali da je princeza za tako kratak period svog života i jednorogu prenela nešto od njenih znanja i mudrosti!

Vreme je prolazilo. Lepota i mudrost princeze Dunje je nadaleko postala poznata. Došla je čak i do zle čarobnice Mrakije! Ta zlica je htela da napakosti princezi Vignjatije, jer je bila nesrećna i niko je nije voleo. Poslala je mrak gde god je Dunja bila sama i nezaštićena. Ono što vam nismo rekli, to je da se princeza Dunja plaši mraka. Možete samo zamisliti taj horor! Ona je plakala, nije mogla da zaspi, nije mogla da misli, samo je htela da svetiljka pored njenog kraljevskog kreveta uvek ostane upaljena. Kralj i kraljica su to dopuštali jer nisu želeli da njihova princeza pati. I neki odrasli se pomalo boje mraka i ne vole mračnim puteljcima da prolaze bez upaljene sveće. Princeza Dunja je razmišljala o svom strahu, razmišljala, plašila se, i razmišljala opet. Jednoga dana izašla je pred svoje roditelje i rekla:

„Ja se plašim mraka. Ja znam da ćemo potrošiti sve sveće kraljevstva ako ja ne prestanem da se plašim. Ne mogu tek tako da prestanem da se plašim. Mislim da treba da popričam sa Mrakijom da vidim zašto je njen mrak tako strašan!“

Kralj i kraljica su shvatili šta je princeza htela da kaže jer ovaj put nije plakala dok je pričala o svom strahu, pa su je mogli razumeti. Kako bi bili sigurni da joj se ništa loše neće desiti, poslali su uz njenog jednoroga, još šest, te je u pratnji sedam jednoroga otišla do Mrakije. Malo je reći da je Mrakija bila iznenađena njenim dolaskom. Dunja je razborito govorila, bila nežna i dobra. Mrakija je odjednom shvatila da njen problem u životu nije Dunja već to što nema prijatelje. Zamolila je Dunju da bude njena prijateljica. Obećala joj je da više neće svuda slati mrak te da i ovaj obični mrak neće imati taj strah u sebi. Dobro, Mrakija je uklonila sve strašno ali ko će ukloniti strah kod princeze? Kraljica i kralj nisu bili ubeđeni! Insistirali su da ona ipak ima svetiljku upaljenu pored kreveta! Princeza Dunja je legla sa svetiljkom, samo da ih umiri a zatim kad su izašli, sama ugasila svetiljku i legla da spava. Sanjala je kako ide sa jednorozima, ka Kamenicama, a to vam je jedan deo kraljevstva gde se školuju najveći mislioci kraljevstva.

Sutradan, kad je ustala, bilo je vreme da pođe u prvi razred. Pobedila je sve strahove i dokazala da je spremna za školu. Kralj i kraljica su bili presrećni, a tek princeza!

*Napisano kao rođendanski poklon za Dunju Vignjević koja kreće u školu u Sremsku Kamenicu, a plaši se mraka, krvi, i najpametnija je devojčica koju znam. Od skoro voli i da se igra sa jednorozima.

3 thoughts on “Jednorog, čarobnica Mrakija i princeza Dunja

  1. Hvaaaalaaa, Dunja još uvek nije čula svoju bajku. Treba da je ispišem na nekom kvalitetnom papiru, da ilustrujem nju i Mrakiju, i upakujem u lepi srednjevekovni spis, sa sve mašnom, kao poklon za polazak u školu. Mama njena je pročitala za sebe i oduševljena je!
   A to mi mnogo znači, jer Dunja svima govori kako je od svih drugara i drugarica njenih roditelja, ipak „Nataša najbolja drugarica“. :)))

   Pozdrav! ❤
   Biće još bajki, imam 6 porudžbina, samo čekam da malo odmorim, da se slegnu ideje 😉

   Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.